fbpx

Hoe onderhoud je een houten trap na traprenovatie?

Hoe onderhoud je een houten trap?

Een houten trap in jouw huis is absoluut een eyecatcher. Hout is een natuurlijk materiaal dat na verloop van tijd slijt. Hoe zorg je ervoor dat jouw houten trap mooi blijft en wel 20 jaar mee kan? Houten traptreden vergen daarom iets meer onderhoud dan andere materialen. Niet alleen om de levensduur te verlengen, maar ook om ervoor te zorgen dat de trap er na jaren nog steeds fris en nieuw uitziet. Hoe je dit het beste aanpakt, vertellen wij in deze blog.  

 

Een beschermlaag voor houten traptreden

Het onderhouden van een eiken overzettreden is eenvoudig. Het is belangrijk om je trap te voorzien van een beschermlaag om het beste resultaat te behouden. Doe je dit niet, dan kan er stof op je houten trap terechtkomen, wat je er lastig uit krijgt. Wij adviseren om onze meegeleverde voedende trapzeep 1 keer in de 2 weken te gebruiken. De oliën en vetten in de zeep voeden niet alleen de originele kleur, maar beschermen ook de toplaag. 

 

Een nieuwe look op jouw trap?

Heb je al jaren een houten trap en wil je de trap opfrissen of een andere look geven? Dan kun je dit zelf doen door de trap schoon te maken met de voedende trapzeep. Daarna wrijf je de traptreden van hout in met onze opfrisolie. Hierdoor krijgt de trap een afwerking die weer jaren meegaat. Indien je een hele andere kleur wil, dan zal je de trap vooraf eerst moeten schuren. De opfrisolie bieden we aan in veel verschillende kleuren, zodat je altijd de gewenste kleur op jouw trap kan realiseren. 

Wil je jouw houten trap in een compleet andere kleur dan kan je er ook voor kiezen om jouw trap in een specifieke kleur te verven. Als je hiervoor kiest is het belangrijk om eerst grondverf aan te brengen en daarna een goede slijtvaste lak. Voor de beste bescherming kan je een beschermmiddel toevoegen.

Houten trap schoonmaken

Een belangrijk onderdeel van traponderhoud is het schoonmaken van je houten trap. Je wilt namelijk niet dat vlekken in je trap trekken. Een houten trap kan je niet met chemische middelen schoonmaken. Gebruik enkel een zachte, schone doek en lauw kraanwater. Het is belangrijk dat er geen zeepresten in de handdoek zitten, want dat kan ervoor zorgen dat het hout aangetast wordt. Het is noodzakelijk dat er niet te veel water gebruikt wordt tijdens het onderhoud, dit kan ervoor zorgen dat het hout uitzet of vervormt. 

Laatste tips: Bij het stofzuigen van jouw trap is het belangrijk dat je dit voorzichtig doet, zodat je deuken in je trap voorkomt. Daarnaast adviseren we om de trap zo min mogelijk op en af te lopen als je schoenen aan hebt. Zo verminder je slijtage en verleng je de levensduur van je trap.   

Is jouw houten trap toe aan renovatie, omdat de trap te erg versleten is? Wij kunnen je helpen! Met onze ruime collectie aan houtmaterialen en paintwood kunnen wij jou helpen aan je gewenste houten trap! Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken!

Traprenovatie advies aan huis of in onze showroom

Traprenovatie waarom zou u dat doen? Wanneer uw trap een doorn in het oog is, maar u niet dagen in de rommel wilt zitten voor een compleet nieuwe trap, denk dan eens aan traprenovatie. Door overzettreden te plaatsen over uw huidige trap krijgt u doorgaans binnen 1 dag een compleet nieuwe uitstraling.

U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een lichte eiken treden met een donker stootbord. Dat kan van eiken met een andere kleur olie, maar u kunt ook kiezen voor een stoer zwart stootbord van HPL. Zo zorg je voor contrast en wordt uw trap niet een saaie massief houten trap. Zwart zie tegenwoordig trouwens ook veel terug in allerlei moderne interieurs met zwart stalen deuren, lampen en meubels of keukens. Hoe gaaf is het dan dat de trap daar mee matcht?

Vind u het lastig om het u voor te stellen of te kiezen? Maak een afspraak met onze styliste voor persoonlijk advies aan huis. Of kom langs in onze showroom!